I 2016 introducerede Dansk Design Center og Design denmark Danish Design Award - en pris, som skulle sætte fokus på effekten af design, og som skulle styrke og stimulere brugen af design i virksomhederne.

Lanceringen markerede samtidig 50-året for den første pris for dansk industrielt design, og forleden blev priserne i de 15 kategorier uddelt for tredje år i træk.

Og noget af det Danish Design Award kan, lyder det fra Abelone Varming, der er direktør for Design denmark, er både at hylde virksomheder, der har tænkt stort, men også den lille ide, som kan blive til noget stort:

- Danmark er verdenskendt som en design-nation. Og hvorfor er vi det? Jeg mener, at det primært handler om, at vi er eminente til at løse problemer. Vi er eminente til at arbejde sammen. Vi er eminente til at spørge ind og tilegne os ny viden, siger hun og tilføjer:

Mening og værdi

- Danish Design Award er der, hvor vi hylder designerne, processerne og tankerne bag løsningen og ikke mindst - det allervigtigste - effekten af godt design.

Christian Bason, direktør for Dansk Design Center, uddyber:

- Danish Design Award er den ene gang om året, hvor vi får lov at hylde det bedste danske design og den forskel, det kan gøre for dig og mig. Det er gennem design og designmetoder, at vi kan skabe løsningerne for det næste samfund, så de giver mening og værdi for borgerne, siger han og tilføjer:

- Om det er en digital platform, der letter kommunikationen mellem pacemakerpatienter og deres læger eller om det er en app, der hjælper os med at regulere vores termostater og bedre indeklimaet, så bidrager det til at gøre vores liv bedre.

Og værsgo: Her er årets vindere

I kategorien Building Markets vandt Copenhagen Towers, som med sin høje bæredygtighedsprofil skaber et nyt marked inden for cirkulær økonomi.

I kategorien Share Ressources vandt Too Good To Go - en app, der hjælper restauranter og fødevarevirksomheder med at sælge overskudsmad billigt til forbrugere for at undgå madspild.

I kategorien Message Received vandt The Christmas Supporter - en unik juletræsfod, skabt af Røde Kors - og Hjaltelin Stahl -  i samme form og farve som organisationens logo.

I kategorien Betterwork vandt ClampCut all in one - et sterilt instrument til at afklemme og overskære navlestrengen ved fødsler.

I kategorien Daily Life vandt Safepad fra Real Relief, som adresserer de myter og tabuer, der eksisterer omkring menstruation mange steder i verden.

I kategorien Feel Good vand LEGO House – en landsby for leg og læring i Billund, designet af BIG - Bjarke Ingels Group.

I kategorien Better Learning vandt SWNX Foot Swing, der gør det muligt for børn at bevæge benene uhæmmet uden at støje eller forstyrre andre.

I kategorien Clean Solutions vandt Peefence - et pissoir til musikfestivaler og andre store udendørs arrangementer, der kan installeres på et flytbart hegn på få minutter uden brug af værktøj.

I kategorien Healthy Life vandt inmu, som giver mennesker, der lever med demens, og deres omsorgspersoner, en roligere og tryggere hverdag ved hjælp af musik og musikimpulser.  

I kategorien Outstanding Services vandt My Treatment - et digitalt koncept, der bruger narrativ animation til at reducere nervøsitet hos hospitalspatienter.

I kategorien Employment Growth vandt Joe & The Juice med sit designkoncept.

I kategorien Icon Award vandt Cykelslangen – der sikkert hjælper Københavns cykelister med at krydse havnen.

I kategorien Visionary Concepts vandt SCAUT, en platform for patientinddragelse, der har til formål at forbedre kommunikationen mellem pacemaker-patienter og behandlere.

I kategorien Young Talent vandt Iga Slowik, Claudia Naval & Paul Lequay fra Kolding Designskole For deres visionære design for NASA.

I kategorien People’s Choice vandt Danfoss Eco, for en enkel, men højeffektiv radiatortermostat, som kan give energibesparelser i private hjem.

Ud over de 15 kategoripriser, blev der i år uddelt en ny pris - Distributed Design Award:

Og den gik til Nextfood, et automatiseret gro-system, der giver lokale fødevarevirksomheder muligheden for nemt at dyrke velsmagende, sunde og pesticidfrie grøntsager.

Du kan gå i dybden med de enkelte vindere og læse alle jury-kommentarerne på Danish Design Awards hjemmeside

Danish Design Award-prisfesten har i år modtaget støtte fra: Erhvervsministeriet, Greater Copenhagen, Dansk Industri (DI) og Fredericia Furniture.

De to som holder trofæerne er: Jesper Vilstrup, direktør, Lego House og Brian Yang, partner BIG