Efterspørgslen efter influencer-indsatser vokser, men skal influencer-marketing som strategi have en fremtid, er det afgørende, at der bliver værnet om influencernes troværdighed og autenticitet, så de ikke ender med bare at være kanaler, der sprøjter reklame ud for alverdens produkter og holdninger.

Sådan lyder budskabet fra bureauet Advice, der af samme årsag har etableret et nyt team, der skal udvikle bureauets profil på netop influencer-området.

Teamet udspringer af Advices PR-forretning og skal arbejde med at knytte stærke bånd mellem den enkelte influencer og kundens brand eller position, og som Head of Influencer Marketing har bureauet udpeget Kristina Rasmussen.

Udover at knytte kollegaer fra de andre content-teams til området, er Kristina Rasmussen lige nu gang med at danne et advisory board bestående af influencers, der skal rådgive og sparre med teamets medarbejdere om udvikling af det rette indhold til de forskellige indsatser, fortæller hun.

Holdninger og adfærd

- Vi har masser af influencer-indsatser allerede, men med en etablering af et egentligt influencer-team får vi muligheden for at skabe et større aftryk i markedet. Vi glæder os til udvikle de bedste kreative kampagner, der bygger på stærke datakilder og indsigter om målgruppen og skaber den størst mulige synergi mellem kanaler, siger hun.

På det seneste har Advice bl.a. lavet influencer-indsatser for Sundhedsstyrelsen, Ministeriet for Ligestilling og Kirke og Arla Foods.

- Vi er så privilegerede i Advice, at vi har mange holdnings- og adfærdsregulærende kampagner, hvor det netop er vigtigt, at vi finder de helt rigtige influencers med de rette profiler og platforme. Her vil vi ikke bare trykke på ”udgiv”-knappen og kun tænke på volumen, siger Kristina Rasmussen og tilføjer:

- Derfor giver vi plads og rum til at influencers kan udfolde deres egen kreativitet og dybe viden om deres unikke følger-skare. Det er relationen vi forfiner og dyrker – præcis som vi gør i de mere klassiske PR-discipliner.

De gode relationer

Og selv om influencerne tager sig betalt, skal man ikke glemme, hvor vigtigt det er for troværdigheden at skabe en stærk forbindelse mellem en influencers særlige interesser og passioner og et produkt, en sag eller et brand, lyder det fra Thomas Beck Sørensen, der er director og partner i Advice:

- Selv om influencer-samarbejder i stadig større grad er betalt, skal vi holde fast i, at det er de gode relationer, der skaber det gode indhold, som både influencer og brand kan være stole af. Influencerne er ikke bare endnu en kanal, der kan ligestilles med bannerannoncering og printannoncer.

Og hvad siger Advices nye Head of Influencer Marketing, hvis man beder hende tegne billedet af influencer-markedet i Danmark lige nu?

Hvad er tendenserne og faldgruberne – og hvad skal man holde øje med?

Troværdighed og data

- Først og fremmest er der en stigende tendens til, at ikke blot kommercielle brands har fået øjnene op for influencer-marketing. Hos os ser vi også en voksende interesse fra interesseorganisationer, styrelser og andre mere politiske aktører, siger Kristina Rasmussen, som peger på, at netop dét stiller store krav til troværdigheden:

- Flere og flere influencers vil derfor fremover få forespørgsler om, hvorvidt de vil støtte eller være ambassadør for holdnings- eller adfærdskampagner. Derfor er det vigtigt, at de vælger en tydelig profil og ikke blot støtter Børnefonden den ene måned og kampen mod plastik i verdenshavene den næste. Der skal tænkes langsigtet.

Hvad med dokumentation – og data?

- Ja, i takt med at influencere bliver mere og mere professionelle om alt fra honorarer til brand, vil der også være en større efterspørgsel om datatransparens fra kunderne. Hvor har man følgerne fra? Er de købt og primært bosiddende i Albanien? Det skal der være styr på, siger Kristina Rasmussen, der i øvrigt også forventer flere nye kreative processer hvor influencers drages ind i idé- og strategifasen:

- Influencers store værdi er deres sublime historiefortælling samt målgruppeforståelse over for deres følgerskare. Det vil brands, bureauer og andre bruge i langt større grad i idéfasen. Vi arbejder med et advisory board her hos Advice, og lignende samarbejder, tror vi, vil vise sig andre steder som en form for ”Idea Labs”, slutter Kristina Rasmussen.