LOS ANGELES: Det er ikke kun hos de unge, hvis arm er forlænget af en mobiltelefon, at medieforbruget sker på mobilen – det gælder også for de ældre. Og det er med til at tippe hele medieøkologien.

ComScore, der måler på medieforbrug, har afdækket, hvor vi egentlig bruger tiden. Faktisk bliver ⅔ af al tid på internettet brugt på mobilen og især på apps som Facebook, YouTube og mediernes egne apps.

- Der er ingen tvivl om, at de unge Millennials, driver udviklingen af det mobile forbrug. Men faktisk er den voksne og ældre befolkning gradvist ved at få et lige så stort digitalt medieforbrug, også på mobilen, fortæller Alex Banks, fra comScore, der på &then konferencen præsenterede dugfriske amerikanske tal på medieforbruget.

Forbruget af tid hos den modne forbruger, der kombinerer computer med mobil, er på tre år steget med 82 pct. for de 33-54 årige, 67 pct. for de +55 årige. Men kategorien “only mobile”, der i dag totalt domineres af unge, vokser hurtigt i alle aldersgrupper.

Medieforbruget sker i apps

- En stadig større grad af tidsforbruget er drevet af mobil apps som Facebook, YouTube og store mediers apps, fortæller Alex Banks fra comScore. Væksten i det digitale medieforbrug på mobile apps er på tre år steget med +111 pct. Til sammenligning er medieforbruget steget med 62 pct. på mobile websider og kun tre pct. på PC.

For alle forbrugere bliver tiden brugt på bl.a. sociale medier (20 pct.), musik (16 pct.), spil (12 pct.), multimedia som YouTube, streaming osv.

Kæmpe krav til content

Store medieejere dominerer billedet af online forbrug. Og de store medier bliver større. Alene det sidste år er antallet af medier med +100 mill. månedlige brugere vokset med +50.

De største medier er prioriteret Google websites, Facebook, Yahoo, Amazon, nyhedssitet AOL og mediekonglomeratet Comcast/NBC/Universal.

Ifølge Alex Banks er “only mobile” brugerne især store på Facebook og Amazon, hvad der peger på, hvor afgørende en faktor e-handel via mobilen er ved at blive.

De store mediekonglomerater udfordrer tanken om internettes “long tail economy”, hvor alle kunne overleve i medieøkologien, hvis de producerer indhold der er relevant - og som kan blive fundet. Alex Banks mener ikke at “the long tail” er død.

- Det handler i vid udstrækning om, at tilfredsstille generationen af digital savvy forbrugere, der hele tiden leder efter content, som de kan forholde sig til - og de forbruger content i et omfang, som vi ikke har set tidligere.

Mediekronerne flytter sig

I takt med at medieforbruget ændrer sig, flytter dollars sig også efter, hvor annoncørerne finder flest “eyeballs”. Det mærker især TV-industrien, hvor man i USA ser et fald i TV forbruget - også når optaget TV og streaming regnes med.

TV forbruget er faldet med to pct. i løbet af det sidste år, og det er især de 18-34 årige, der har slukket for remoten, fordi næsten 40 pct. bruger deres medietid på mobilen.

Konsekvensen er, at det traditionelt store TV-annoncemarked i USA for første gang i år er blevet overhalet af digitale reklamer, der nu er den største reklamekategori i USA.

I begejstringen over, at medierne er blevet digitale og at forbrugerne er på mobile devices, der sætter dem i stand til at dele, mene og reagere, er det måske værd at huske på, at forbrugerne bliver klogere og hurtigere for hver dag der går.

Og det stiller krav til alle der arbejder med kommunikation og markedsføring. Som det formuleret så klart i The Cluetrain Manifesto i 1999:

”We are not seats or eyeballs or end users or consumers.

We are human beings and our reach exceeds your grasp.

deal with it.“

Kirsten Dinesen fra PR og content marketing bureauet Frontpage dækker i år de faglige indlæg fra &then konferencen i Los Angeles.