I en ikke så fjern fortid blev mantraet ”mobile first” nævnt i stort set hver anden sætning, når man talte med annoncører og bureauer om marketingstrategi.

Det hører man ikke så meget mere, men det hænger nok sammen med, at det er gået fra at være lidt af et buzzword til en uomgængelig del af hverdagen.

Nu tyder en del på, at man i stedet bør tale om ”Mobile Video First”, hvilket bakkes op af medievirksomheden Oath (fusionen mellem AOL og Yahoo, red.) i brancheanalysen ”The State of Mobile Video”.

Heraf fremgår det også, at over halvdelen (55 pct.) af de adspurgte annoncører forventer, at kommerciel kommunikation i form af video content er den type, der vil skabe mest forretning for deres virksomhed i år.

Derfor er det heller ikke underligt, at flere og flere forsøger at mindske tv-budgetterne for at få flere ressourcer til netop digital video.

Faktisk har 70 pct. af de annoncører, som har droppet tv-reklamer, flyttet midlerne over på digital video i stedet, lyder det i rapporten.

 - Digital videoannoncering har længe været på folks læber, men på det seneste har vi set en markant udvikling i, hvor mange der har fået øjnene op for at investere i det. Så der er ved at blive rusket godt op i branchen, hvor der lige nu sker et brat skifte fra traditionelle til digitale kanaler, siger Jesper Laumand, der er Managing Director for Oath i Norden.

- Forbrugerne bliver i større grad mobile, og brands bliver nødt til at ramme dem der, hvor de allerede er, fortsætter han.

Er kvaliteten god nok?

To ud af fem (40 pct.) annoncører bruger i dag en del af marketingbudgettet på online reklamevideoer, og det har de tænkt sig at fortsætte med.

Halvdelen (50 pct.) satser primært på videoer af et til fem minutters varighed som den største indtægtskilde.

Ifølge Jesper Laumand er det et klogt valg, fordi forbrugerne foretrækker videoer af netop denne varighed. Og fordi videoer på denne længde giver annoncørerne de bedste muligheder for at fortælle en historie.

Men hvis man tror, at annoncørerne blot sluger alt det fancy video content råt, så tager man fejl, da de også har deres betænkeligheder.

42 pct. ser eksempelvis kvaliteten af indholdet som den største udfordring ved ”branded video content”, mens 41 pct. nævner pris/udgift.

Derfor er det formentlig ikke tilfældigt, at både annoncører og udgivere peger på netop indholdet i form af bedre kvalitet og kreativitet som den vigtigste faktor for at skabe vækst med digital videoannoncering (annoncører 47 pct., udgivere 53 pct.).

Nye videoformater vinder frem

Når det kommer til selve indholdet af videoer, svarer halvdelen af annoncørerne i Oaths undersøgelse, at de tror på, at nye formater som 360-graders video, VR (Virtual Reality) og AR (Augmented Reality) vil ligge i front som en af de største indtjeningskilder i 2017.

Alene blandt de nye formater forventer annoncører og udgivere, at 360-graders video vil være den store frontløber (58 pct.), mens VR lander på en andenplads (40 pct.). Annoncørerne forventer også, at VR vil fortsætte med at vokse. Knap syv ud af ti (65 pct.) er enige i, at der er plads til VR på den digitale videomarkedsplads. Og tre ud af fem (60 pct.) er allerede i gang med VR og forventer at fortsætte eller planlægger at gå i gang inden for de næste 12 måneder.

- De nye teknologier redefinerer videoformatet og gør det muligt for annoncører at skabe indhold, der tager brugeren med på en oplevelse, som er involverende og mere personlig. Det giver nogle interessante muligheder for at nå ud til forbrugerne på nye og mere sofistikerede måder, hvor billeder, lyd og bevægelse får større betydning. Og det er afgørende for at kunne engagere brugeren på tværs af kanaler, siger Jesper Laumand.

Spørger man udgiverne selv, er der to klare grunde til at investere i nye formater.

Knap tre ud af fem (58 pct.) af udgiverne ser de nye formater som et middel til at skabe bedre brugeroplevelser, mens 54 pct. ser efter muligheder for at skabe fornyet indhold.

Mobilen er annoncørens bedste ven

Men en ting er formater, en anden ting er kanaler. Og globalt set investerer annoncører og udgivere flere og flere ressourcer i digital video – på mobilen.

Seks ud af ti (63 pct.) har allerede flyttet budgettet til mobil videoannoncering. Og 57 pct. af udgiverne forventer at øge deres udgifter til mobil video med mindst 25 pct. i 2017, mens 47 pct. af annoncørerne forventer, at deres kunders investering i mobil video stiger med 25 pct. eller mere.

Det er ikke småbeløb. Og det er heller ikke tilfældigt.

Hver dag ser 57 pct. af forbrugere verden over nemlig video på mobilen, mens 59 pct. ser video på en bærbar computer. Og hvert år fortsætter mobilen med at overgå PC’en som den enhed, flest mennesker foretrækker at se video på.

På trods af både begejstring og bekymringer er der næppe tvivl om, at digital video går en lys fremtid i møde.

Det svarer 65 pct. af annoncører og udgivere, at de tror på. Og 68 pct. er enige i udsagnet ”min organisation forstår vigtigheden af digital video i vores fremtidige marketingindsats”.

- Video og mobil går hånd i hånd, og mobil video vil i stigende grad dominere medielandskabet. 2017 er kun begyndelsen, slutter Jesper Laumand.