De seneste års massive vækst i brugen af online-video er næppe kommet som den store overraskelse, men de færreste havde nok forestillet sig, at hele 78 pct. af forbrugerne allerede i dag ville se online-video dagligt, eller at de ellers så udskældte pre-rolls-reklamer fortsat ville være effektive.

Det er et blandt de mange interessante læringer, der kan hives ud af en ny global brancheundersøgelse af forbrugeradfærd i forbindelse med online-video udarbejdet af medievirksomheden Oath, der er navnet på det Verizon-ejede fusionsselskab bestående af AOL og Yahoo.

Her er masser af guf at hente for både annoncører og medier, der er interesserede i at finde ud af, hvor meget, hvorfor og hvordan forbrugerne anvender onlinevideo nu og fremadrettet.

Undersøgelsen viser fx, at for de fleste af os er streaming blevet en daglig vane. Faktisk ser 78 pct. af forbrugerne ifølge den globale undersøgelse videoer online i dag. Hver dag.

Og hele 66 pct. ser flere onlinevideoer i dag, end de gjorde for et år siden. Hvad skyldes det mon?

Video-fest flytter på smartphonen

Jo, mere end seks ud af ti (64 pct.) svarer, at det er mere fleksibelt, fordi de selv styrer, hvornår de er på, 56 pct. mener, at det er mere bekvemt, fordi de kan tilgå videoerne fra hvilken som helst enhed, og 55 pct. mener, at de sparer penge på det.

Samtidig flytter seeningen på sig – ikke bare fra traditionel tv til digitale platforme – men også mellem enheder.

- Forbrugerne kaster i stigende grad blikket på bærbare enheder og smart tv’et, men det er især smartphonen, der har en fest. Det lugter af, at smartphonen snart vil overhale PC’en, og det er ikke så underligt taget i betragtning, at 77 pct. altid har mobilen inden for rækkevidde, siger Jesper Laumand, Managing Director for Oath i Norden.

Hvert år nærmer mobilen sig nemlig PC’en, når det handler om, hvilken enhed folk foretrækker at se video på.

80 pct. af forbrugerne ser videoer på deres smartphones en gang om ugen eller mere sammenlignet med de 85 pct., der ser dem på en PC eller bærbar.

Og når vi ser på de daglige antal views, er tallene endnu tættere på hinanden: hver dag ser 57 pct. videoer på mobilen og 59 pct. på PC’en.

Søgninger og sociale medier er vejen frem

Så vi har slået fast, at forbrugerne ser rigtigt meget video online på mange forskellige enheder, men det er langtfra ensbetydende med automatisk succes, hvis man beslutter sig for, at ”vi skal da ha’ noget video”.

Det er fx langtfra ligegyldigt, hvordan man går ud med sin video. De fleste forbrugere finder nemlig videoer via onlinesøgninger (57 pct.) og knap to ud af fem via henholdsvis sociale feeds og delinger fra folk, de kender (begge 37 pct.).

- Det betyder altså, at de fleste forbrugere på forhånd ved, hvad de vil se, men det betyder også, at relevant content er afgørende for, at man overhovedet når ud på de sociale feeds og netop bliver anbefalet, siger Jesper Laumand.

- Det er vigtigt, at man som annoncør eller udgiver er opmærksom på, at ens content lever bedst, hvis det distribueres bredt, da forbrugerne konsumerer video på tværs af mange platforme og sjældent direkte på udgiverens hjemmeside, fortsætter han.

Videoerne skal være korte, men…

Man skal dog være varsom med at skære alle videoer over én kam. For selvom onlinevideoer generelt har vokseværk, er det videoerne af et til fem minutters længde, der vokser hurtigst.

Syv ud af ti (72 pct.) af forbrugerne ser videoer, der er under et minut lange, en gang om ugen eller mere, mens knap otte ud af ti (76 pct.) ser videoer af 1-5 minutters længde.

Sammenlignet med længere videoer er der stor forskel:

  • 68 pct. ser videoer af 6-9 minutters varighed
  • 62 pct. ser videoer af 10-20 minutters varighed
  • 63 pct. ser videoer af 20 eller flere minutters varighed

Og de tal er sikkert overraskende for nogle. Mange annoncører er fx af den opfattelse, at de skal producere videoer under 30 sekunder eller lignende.

Men de ultrakorte videoer er primært egnet til social feeds, hvor forbrugerne blot scroller forbi videoerne og ofte ser dem uden lyd.

Med de lidt længere videoer kommer muligheden for at fortælle en dybere historie, der i forbrugernes øjne minder mere om content og mindre om den reklame, det jo reelt er.

Når forbrugerne ser videoer på mobilen, er det de ultrakorte, der hitter. Her ser 34 pct. videoer på under et minut, mens 29 pct. ser videoer af et til fem minutters varighed – hver dag.

Pre-rolls virker stadig

For videoer, der varer i et minut eller mindre, forventer 71 pct. af forbrugerne, at introreklamen, altså pre-rolls før selve videoen, er kortere end 15 sekunder, mens kun syv pct. forventer, at introannoncen er mellem 30 og 60 sekunder lang.

Ved de helt lange videoer på 10 minutter eller mere, forventer 37 pct. af forbrugerne, at pre-rolls er mere end 30 sekunder lang.

Kunsten består i at balancere mellem at skabe content og begrænse sig.

27 pct. slår fx væk fra en video efter at blive mødt med en enkelt forstyrrende annonce, hvilket stiger til 34 pct., hvis antallet af forstyrrende annoncer når op på to.

Der er slet ingen tvivl om, at den slags videoreklamer, altså pre-rolls, er noget, der deler vandene. Men faktum er, at de virker, lyder det fra Oath. Vel at mærke, hvis man bruger dem rigtigt.

54 pct. af forbrugerne fra den globale undersøgelse svarer, at de ikke har noget imod reklamerne, så længe de er underholdende. Og 51 pct. har ikke noget imod, at de inkluderer et produkt eller en service, hvis det er relevant for dem. Og 43 pct. kan godt lide annoncer, der er interaktive.

Et middel til at fange flere blikke er fx livevideoer. 55 pct. af forbrugerne ser live-videoer en gang om ugen eller mere, og 66 pct. gør det på deres smartphone.

Men hvilken type livevideoer hitter? Det er især nyheder, som bliver set af tre ud af fem (60 pct.). Dernæst kommer musikevents og koncerter (49 pct.) samt sportsevents (47 pct.).

Nye videoformater giver mulighed for fordybelse

I 2017 vil vi også komme til at se større forbrugerefterspørgsel på nye videoformater så som VR (Virtual Reality).

42 pct. af forbrugerne har allerede set en video i VR mindst én gang. Og 32 pct. af dem, der ser VR-videoer, gør det på deres smartphone.

Men hvad får forbrugerne til at fordybe sig i VR de næste seks måneder? Her er svaret:

  • 45 pct.: Underholdning (så som film og tv)
  • 38 pct.: Virtuel turisme
  • 34 pct.: Videnskab og naturoptagelser

- Det er interessant, fordi det fortæller noget om, hvilke brancher, der især kan få fordele af at satse på VR. Flere virksomheder har fx åbnet op for virtuelle butikker, så som byggefirmaer, der giver kunden mulighed for at visualisere et slutprodukt, siger Jesper Laumand. 

- Men faktisk scorer virtuel shopping kun 22 pct. af stemmerne i undersøgelsen.  Det, der hitter mest inden for VR, er tilsyneladende indhold, som ikke handler om produkter, men om oplevelser, fortsætter Oaths managing director i Norden og slutter: ”Der er ingen tvivl om, at digital video er fremtiden. Spørgsmålet er bare, i hvor høj grad annoncører og udgivere tør satse på digital video for at kunne følge med”.