Det er sjældent, danske virksomheder påvirker hele samfund med deres produkter og tjenester, men Lake Turkana Wind Park i det østlige Kenya, som vil levere 15 pct. af al den strøm, der bruges i Kenya, gør præcis dét.

– Udover at være Afrikas største vindmøllepark, er projektet også placeret i et område som de færreste ville tro, man kunne lykkedes med så stort et projekt. Vi er derfor naturligvis stolte af, at vi med den sidste mølle i jorden nok engang har bevist, at Vestas kan installere vindmøller overalt i verden, siger Anders Riis, Head of External Communications, Vestas.

Der er opstillet 365 vindmøller, og de er strategisk placeret på en højslette med en særlig varme-kulde-dynamik mellem Turkana-søen og et bjergmassiv, der danner en tragt, så vinden i gennemsnit blæser 11 meter i sekundet.

Den nye vindmøllepark har en kapacitet på 310 MW, og er dermed en ganske betragtelig ny strømforsyning i et land, hvor behovet for ny energi er enormt.

– Området har helt unikke vindforhold, som sammen med vores specielt opgraderede turbiner og skræddersyede serviceaftale gør vindmølleparken til en af de mest effektive i verden. Den er en milepæl på mange måder og understreger vindenergis potentiale i Afrika, fortsætter Anders Riis.

Projektet har kostet 620 mio. euro (4,6 mia. kr.), og de midler stammer fra den kenyanske stat og en lang række internationale organisationer.

For overhovedet at kunne gennemføre projektet, var folkene bag projektet nødt til at anlægge 210 km vej for at transportere møllerne og andet grej frem til Turkana sletten i Marsabit County.

Vestas har produceret en stribe kommunikationsfilm sammen med Copenhagen Film Company, og med Charlie Fisher er instruktør.

I anledning af at den sidste vindmølle er blevet installeret, kan du her se den knap ni minutter lange film, som fortæller projektets historie: