KLUMME: Siden Donald Trump blev præsident i USA har mange analysefirmaer kunnet sandsynliggøre, at Facebook markedsføring spillede en central rolle i afgørelsen af valget.

Den samme konklusion har været fremme i forhold til de seneste EU-afstemninger, og især den såkaldte micro-target markedsføring, hvor politiske partier målretter budskaberne til skarpt segmenterede grupper peger imod en ny æra for politisk kommunikation og marketing.

Ved det seneste engelske valg oplyste flere britiske medier, at De Konservative investerede ikke mindre end 13 millioner kroner på den sidste dag inden valgdagen for at flytte tvivlerne.

Politics is Big Business, må man sige.

Grunden til, at jeg i indledningen brugte ordet sandsynliggøre er, at det ikke er muligt at få indblik i de helt konkrete tal fra Facebook. Der er mange kvalificerede studier af det, men vi ved det ikke med 100 procents sikkerhed.

Du kan fange en fisker på Facebook

Hvad vi imidlertid helt sikkert ved er, at investeringerne i SoMe-markedsføring kun vil vokse over de kommende valgår. I forbindelse med Brexit udtalte kampagne-medarbejderen Gerry Gunster, at:

– Facebook er det mest effektive sted, når vi vil køre micro-target kampagner eksempelvis målrettet fiskere i visse dele af landet og fortælle dem om, hvordan et nej til EU kan ændre regulativerne indenfor deres industri.

Gunsters analyse understøttes yderligere af, at også Facebook selv er begyndt at geare op på den politiske annoncefront. Således har selskabet hyret et større antal tidligere politiske rådgivere for bedre at kunne servicere politiske aktører og deres digitale markedsføring.

Det er således indiskutabelt, at Facebooks annoncemuligheder vil have større indflydelse på vores demokratiske afstemninger i fremtiden. Det er ikke min rolle at tage stilling til, hvorvidt dette er positivt eller negativt, men det kommer til at ske.

Vi får en kolossal viden om forbrugerne

Dertil kommer, at digitale marketinghuse som Cambridge Analytica og Aggregate IQ har udviklet værktøjer, som hjælper yderligere med segmenteringen af Facebooks brugere.

Det gælder fx datamining i forhold til at observere, hvad brugerne køber online, deres søgehistorik m.v. Dette, kombineret med Facebooks egne data, giver en enorm dybde i den viden, der er tilgængelig omkring den enkelte vælger. Og også dette står kun til at fylde mere i en fremtid, hvor Big Data bliver stadigt mere udbygget og kan kombineres og integreres på nye og innovative måder.

I forlængelse af denne øgede mulighed for micro-targeting og øgede investeringer i mediet kommer naturligvis også et behov for endnu skarpere at kommunikere via disse nye, politiske platforme.
Uanset hvor effektivt man målretter sit budskab, så handler det stadig om budskabet og dets evne til at ændre adfærd hos dem, man rammer. Det er derfor, at Facebook selv investerer i nye politiske kræfter i deres rådgivningsteam, og det er derfor, at bureauer som mit eget og vores konkurrenter i stadigt stigende grad må investere i kombinationen af dataforståelse og effektiv kommunikation.

Det er i fremtiden ikke nok at kunne målrette eller at kunne kommunikere. Man skal mestre begge dele. Gør man så til gengæld det, så kan man meget direkte komme til at påvirke tætte valg overalt i verden. Fascinerende og tankevækkende på samme tid.