Danskernes tidsforbrug på sociale medier overstiger langt forbruget af alle andre medier, men annoncebudgetterne følger ikke med.

Og hvad værre er, så håndteres mange virksomheder og organisationers sociale medier af praktikanter og assistenter. Det er useriøst, mener man hos bureauet Spasiba, der siden 2008 har specialiseret sig i netop social media performance.

Nicolaj Sandberg, partner hos Spasiba, siger:

- Vi ser i dag det samme på SoMe, som vi så dengang www vandt frem: Der bliver i alt for høj grad sat strøm til noget, der er opfundet til en anden platform, og det undrer mig, når nu tonsvis af erfaring viser, at forbrugerne for længst har flyttet deres vaner over på de sociale medier. Både når det gælder underholdning, forbrug, nyheder og socialt samvær.

Stort potentiale

Ifølge Danmarks Statistik er andelen af danske internetbrugere mellem 16-89 år, der bruger sociale medier, steget fra 67 procent i 2014 til 75 procent i dag.

Facebook stadig det største sociale medie herhjemme, idet 66 procent af danskerne mellem 16 og 89 år er på Facebook mindst en gang om ugen - herefter følger Snapchat med 26 procent, Instagram med 25 procent og LinkedIn med 13 procent.

Og ifølge medstifter og partner hos Spasiba, Jeppe Conrad Larsen, ligger der uanede muligheder og venter:

- De sociale medier er ubestridt det forretningsområde med størst uudnyttet potentiale – der hvor nye forretningsmuligheder opstår hver dag - og der, hvor rigtig mange kunder, medlemmer, nysgerrige individer ønsker at være i dialog med virksomheden eller organisationen, siger han.

Ind på direktionsgangen

Så hvis virksomhedens eller organisationens tilstedeværelse på SoMe skal skabe værdi, så bør strategien og den taktiske tilgang, ifølge Nicolaj Sandberg, løftes væk fra praktikanterne og assistenterne og ind på direktionsgangen.

- På den ene side virker det som om, topledelsen betragter de sociale medier som noget gak og gøjl, der ikke har samme forretnings- og kommunikationsmæssige gennemslagskraft som eksempelvis en god rapport, en redaktionel presseindsats eller en traditionel reklamekampagne, siger han og fortsætter:

- På den anden side så flytter de i stigende grad både salgsaktiviteter, kundedialog og kundeservice over på de sociale medier. Det hænger ikke sammen.

Satser for kortsigtet

Og det er ikke fordi Spasiba-folkene har det fjerneste imod hverken praktikanter og assistenter:

- Tværtimod, men det virker useriøst, når ikke-professionelle sættes til at planlægge og håndtere kommunikationen på de platforme, hvor målgruppen er mest, siger Nikolaj Sandberg. 

Den manglende professionalisme skylde, ifølge Jeppe Conrad Larsen, at mange virksomheder lytter blindt til deres traditionelle rådgivere, der efter hans opfattelse alt for ofte giver en kortsigtet, traditionel og for kampagnestyret rådgivning.

- Der er ingen tvivl om, hvor rigtig mange bureauer i dag tjener deres penge, når der skal fordeles marketingbudgetter. De traditionelle bureauer agerer rådgivere, men fokus ligger på deres egen bundlinje og ikke altid som den bør, på kundens. Men det koster i sidste ende ikke at tænke strategisk på SoMe, slutter han.