I takt med at antallet og brugen af såvel danske som internationale influencers stiger, stiger mængden af sponsoreret indhold og reklame på fx blogs i en sådan grad, at troværdighed og effekt ofte er genstand for diskussion.

Så hvordan sikrer man sig en mærkbar effekt på et medie med så meget støj?

- Der er behov for en ny tilgang til influencer-marketing, der i dag oftest forstås ved, at en virksomhed tilsender et produkt i en flot indpakning til en udvalgt influencer, mener Frederikke Kjær, der er Senior Consultant hos bureauet Sunrise.

- Hvis virksomheder oprigtigt ønsker at øge engagement og præge købsadfærd, er konceptualiseringen af indsatsen helt afgørende og relevans er et nøgleord i den sammenhæng, siger hun.

Brandet i baggrunden, tak

Når virksomheder går i gang med blogger-strategier, er det naturligvis vigtigt at finde et match mellem influencer og brand.

Det handler dog mindst lige så meget om virksomhedens evne til at skabe den rigtige relevante og konceptuelle fortælling og indlemme influenceren i denne.

For at arbejde strategisk med bloggeraktivering kan det ifølge Frederikke Kjær derfor være en hjælp at stille sig selv følgende spørgsmål:

  • Hvilken målgruppe er det, vi ønsker at henvende os til?
  • Hvordan passer bloggeren til brandets profil?
  • Hvilken samtale vil vi gerne skabe i målgruppen?
  • Og hvordan forestiller vi os, at influenceren kan aktivere vores produkt og budskab?

- Samtidig handler det om, at virksomhederne skal prioritere ressourcer til at konceptualisere deres indsatser. De skal have modet til at sætte produkt og brand i baggrunden, og dermed lade den konceptuelle historie og bloggeren tale.

- Fokuserer man alene på produktet, resulterer det ofte i en meget kort og dermed dyr levetid for bloggerindsatsen, siger hun.

Apoteker-brand tænke langsigtet

Frederikke Kjær bruger Apotekernes A.M.B.A og deres brand Apotekets som eksempel.

Her blev der udviklet en indsats, der byggede på en række indsigter om den fysiske og mentale udvikling fra stadiet, hvor man ser sig selv som pige, til man begynder at betragte sig selv som kvinde.

Disse indsigter viste, at når man bliver ældre, øges bevidstheden om, hvad der er bedst for en selv og ens nærmeste.

Pludselig er der større fokus på fremtiden. Man begynder at gå op i at leve og spise sundt, og man bider mere mærke i, hvad man egentligt smører på sin krop. Der tages helt naturligt flere aktive valg om sundhed og velvære, og man føler mere ansvar.

For at aktivere disse indsigter, udviklede parterne Apotekets koncept ”Det bedste for os” med fokus på at komme i dialog med hovedmålgruppen (kvinder 25+) med præcis dét mindset.

- Ud fra kvalitative og kvantitative analyser udvalgte vi en række bloggere og micro-influencere, som alle blev inviteret ind til en fortælling om konceptet, brandet og produkterne, fortæller Frederikke Kjær.

- Ved denne lejlighed udvekslede influencerne deres opfattelse af konceptet og deres personlige vinkler. Hvad der var det allerbedste for dem og deres nærmeste, uanset emne. På den måde sikrede vi autonomi og frihed i bloggernes promovering af produktet, men var stadig tro mod Apotekets brandprofil, slutter hun.

Apotekernes A.M.B.A. stod efterfølgende selv for eksekveringen af blogger-indsatsen.