KLUMME: Et af disse dages mest omtalte emner inkluderer nøgleord som Facebook, Cambridge Analytica (CA), Christopher Wylie (CW), misbrug af data og så den mindre omtalte partner Strategic Communication Laboratories (SCL).
 
Noget er sandt, og meget er forhastede konklusioner draget af den evigt sensationshungrende skare af tabloid-journalister. 
 
Lad os starte fra begyndelsen. CA har udviklet denne personlighedstest, hvor man frivilligt svarer på 20 eller 100 spørgsmål. Output er en procentuel angivelse af din personlighed på følgende fem nøgleparametre omtalt som The Big 5: 
 
 • Openess 
 • Conscientiousness 
 • Extraversion 
 • Agreeableness 
 • Neuroticism 
 
Når man tager testen, giver man test-ejeren CA adgang til sine og sine venners data. Dette er i øvrigt en ganske normal procedure, og har været standard længe hos de mere intrusive apps, noget som Facebook valgte at begrænse tilbage i 2014.  
 
Læs nu det med småt
 
At folk forarges over det nu, skyldes nok mest af alt, at de ikke læser, hvad de accepterer. Det samme gælder terms fra fx Apple og Google. 
 
Efter at have indsamlet data, analyserer og pakketerer CA dem, inden de bliver videresolgt til SCL.
 
SCL anvendte så en superspecialiseret annonce-motor til at booke en giga bunke annoncer, som var målrettet den store grå midtergruppe af vælgere i USA og UK i forbindelse med hhv. det seneste præsidentvalg og Brexit.  
 
På denne måde har SCL været i stand til at lave nogle enormt præcise kampagner til de to valg, hvilket gjorde det muligt at påvirke alle midtervælgerne på noget, der minder om en-til-en-niveau. Om det så har ændret på resultaterne, ja, det finder vi nok aldrig ud af. 
 
Misforståelser
 
Samtidig huserer der også en række misforståelser i denne sag. Så sent som onsdag kunne man i en dansk formiddagsavis læse, at "giganten Facebook har misbrugt data". 
 
Dette er i høj grad en forkert antagelse, ligesom der ikke har været nogen lækage af data fra Facebook.  
 
Facebooks primære brøde bestod i hastigheden, hvormed de suspenderede hhv. CA og SCL for at bryde Facebooks egne terms & conditions, der understreger, at man ikke må videresælge data, som er extracted fra Facebook brugere.  
 
Men Facebook kunne og kan i sagens natur ikke gøre noget, før de er bekendt med problemet og ikke mindst har fået kulegravet sagen. Indtil videre er der ikke noget, der indikerer, at Facebook ikke har gjort, hvad de kunne. 
 
De største actions, som Facebook kunne gøre, gjorde de tilbage i 2014, hvor social media-kæmpen begrænsede mængden af data, som apps kan få adgang til. 
 
Set fra et brugerperspektiv 
 
Generelt handler det jo om, at man tænker sig om, inden man tager alle mulige tests blot for at finde ud af, hvad en computerstyret test finder frem af svar.
Så kan du leve uden at vide: 
 • Hvem elsker dig meget højt? 
 • Hvilke venner pynter væggen i din stue? 
 • Hvad er den mørkeste del af dig ifølge din fødselsdato? 
 
så lad være. Så har du samtidig mindsket risikoen for, at dine data flyder ukontrolleret rundt. 
 
Mark Zuckerberg var onsdag aften ude med en officiel melding, hvor han lagde sig fladt ned.  
 
Han understregede igen, at Facebook ikke har begået fejl, men at de vil gøre alt, de kan for at sikre, at den slags ikke kan ske igen. Herefter listede han en række konkrete tiltag, som Facebook vil indføre over de næste par måneder for at minimere risikoen for gentagelser. 
 
Jeg vil vove den påstand, at Facebook har gjort, hvad de kunne gøre, men nok handlet for langsomt. Derfor vil jeg vove denne påstand: Når man samtidig tænker over, hvor integreret en del af vores kommunikation Facebook er, så vil denne sag hurtigt være glemt igen.
 
Ja, dronning Margrethe V af EU og andre politikere vil igen rasle med sablerne, men det er uden nødvendigvis at vide, hvad de skal gøre eller kan gøre. 
Den slags sager bliver først alvorlige for Facebook og andre datagiganter, når et markant antal brugere har fået nok, og vender tjenesten ryggen.
 
Amerikanske firmaer som Apple, Google, Amazon og Facebook frygter én ting - og kun én ting - og det er ikke in-aktive politikere, men derimod faldende indtjening. Derfor vil Facebook målt på aktiekursen hurtigt være tilbage på niveau. 
 
Hvordan kan man som bruger beskytte sig selv? 
 
 • Tænk over hvilke test du tager 
 • Ryd op i de apps du ikke bruger 
 • Tjek hvilke info nye apps beder om 
 
Dertil kommer, at brugernes behov for at kommunikere med hinanden overstiger deres frygt for at data misbruges.  
 
I ugerne op til præsidentvalget i USA var der en lang række kendte amerikanere, der truede med at flytte til Canada, hvis Trump vandt. 
 
Umiddelbart har man ikke hørt/læst mange historier om kendisser, der virkelig er flyttet til Canada. Så derfor vil der efter min bedste vurdering hurtigt blæse #StayConnected vinde over SoMe-land.