Articles tabs

Courses tabs (CT)

custom add this

Verdens mindste slagsmål

Jeg elsker Danmark. Det er verdens bedste land. Vi har reelt ingen problemer, og derfor er finansloven et ypperligt sted at udstille substansen. Det er nemlig stedet, hvor politikere, journalister og interesseorganisationer får deres ”15 minutes of fame”.

Vi udnævner vindere og tabere med bedemandsblik, men ingen har i skrivende stund ramt plet. Vinderne af enhver finanslov er embedsmændene, der arbejder stenhårdt for at levere tal til de politikere, der drøfter … ingenting.

Det forlig, vi lige har overværet, fordeler godt 3-4 mia. kr. om året, eller langt under 1 pct. af finansloven. Når Lars Løkke op mod jul slider sig til en skattereform, vil godt 20 mia. kr. samlet set være fordelt, og så lander vi på at have forlig om 2-3 pct. af den samlede offentlige ølonomi.

De kaotiske forløb, der indledtes med, at en DF’er, der ikke var med til forhandlingerne, fordi en arrogant Thulesen Dahl ikke ville møde pressen, kvajede sig lidt med sine kommentarer, og så gik Anders Samuelsen og hans Sancho Panza-kollega twitter-amok. De pippede, at vore liberale fætre først stemmer finansloven igennem, når skattelettelserne er i hus.

Er det en parodi? Næh … det er et ganske præcist udtryk for, hvor lidt substans vi drøfter i dette land. Skal vi så have et valg? For min skyld gerne. Det kommer nemlig heller ikke til at spille en rolle for fordelingen af værdier med gyldighed for vort dejlige land.

Embedsmændene sidder i førersædet – og tak for det – mens politikere, journalister og interesseorganisationer danser rundt for at komme ind i rampelyset. 15 minutter er bedre end ingenting.

Nu træder lobbyisterne i karakter

Den helt store fordeling af værdierne i samfundet går i gang nu. Også her får vi en vidunderlig dans med Anders Bondo, lærernes eminente cirkusklovn, i centrum. Nu skal han vise, at lærernes arbejdstider skal skrives om, og han vil blive assisteret af Dennis Kristensen, der forarget blander sig i hylekoret.

Mon ikke Michael Ziegler igen manøvrerer skibet igennem stormen? Jeg hører i min øresnegl, at embedsmændene glæder sig at håndtere tumulten. ”Bondo vil igen argumentere for, at fortiden er bedre end fremtiden, og det lytter vi da på,” som en central figur hvisker … med en træt stemme.

Hvis man nu forstiller sig, at der vitterlig skal flyttes mammon i forhandlingerne om vilkårene for de offentligt ansatte, skal finansministeriet foreslå at fjerne den skattefinansierede frokost-pause.

Jeg er usikker på de præcise tal for udgifterne til de samtlige statslige og kommunalt ansatte, men besparelsen vil være i størrelsen 60-70 mia. kr., hvis vore offentlige kolleger selv skal betale for deres frokost – og dermed leve under samme vilkår som hovedparten af os andre privatansatte.

Den uhyrlighed kommer næppe til at ske, thi Anders Bondo, Dennis Kristensen og de andre lobbyister vil gå amok, hvis politikere bevæger sig ned ad den sti. Men det er den slags reformer, der effektivt vil flytte værdier i samfundet og skabe et økonomisk fundament for ægte reformer.

Stadig et vidunderligt lille land

Til gengæld vil embedsmændene næppe skubbe alt for energisk i den retning. Det er jo deres interesser, vi træder på her, og derfor vil den trussel formentlig blot blive brugt som skyggeboksning, når forhandlingerne begynder.

Men lad os nu se og indlede med at glæde os over, at en finanslov er på vej igennem Folketinget, og blå blok vil danse dødedansen, mens journalister bruger den store lup på at udnævne vindere og tabere.

Ligegyldigheder er det, som også omdømme-analysen fra Radius Kommunikation viser. Politikere er de mindst troværdige i Danmark, bilforhandlere ligger lige over med journalister som den erhvervsgruppe, der nyder tredje mindst troværdighed.

Vinderne er og bliver embedsmændene. De er kustoderne, der værner om vort vidunderlige lille land – og undtagelsesvist om egne interesser. Vi skal nok få en fin jul (bortset fra de 11.000 familier, der ikke har råd til det), og Danmark vil stadig være et godt sted at bo i 2018.

Christian W. Larsen er ansvh. redaktør for Markedsføring og markedsforing.dk siden i 2007. Han er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og har tidligere arbejdet for Det fri Aktuelt og Dagbladet Dagen.

Kommentarer